Testovi mobitela

HP iPAQ 514

iPAQ 514 iPAQ 514 iPAQ 514
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Ne
Dimenzije uređaja (mm) 48,6 x 16,3 x 107
Masa uređaja (g) 102
Zračenje (W/kg) 0,8
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 220
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1100
Vrijeme razgovora 2G (h) 6,8
Vrijeme čekanja 2G (h) 188
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1.848 kn
Info Senso


01 / 3822 555
http://www.senso.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Prihvatljivi pametnjaković
Autor: Ivan Kišić

S ovakvim mogućnostima u toliko ograničenoj cijeni ne možemo nego pohvaliti HP na dobrom uređaju

Sve je donedavno Hewlett Packard bio apsolutni vođa na Pocket PC tržištu. No manjak inovacija i slab uspjeh u novoj PPC Phone kategoriji polako je vodilo HP na drugo mjesto najviše prodanih Pocket PC-ja. Tržište sada traži kompaktne smartphoneove sa širokim podatkovnim mogućnostima, a ne PDA uređaje bez pristupa internetu, koje je HP tako dobro radio. Iz te potrebe proizašao je HP-ov prvi Windows Mobile Smartphone – iPAQ 510 Voice Messenger.

Izrada

U zadnje vrijeme nismo vidjeli niti jedan mobitel koji bi se mogao usporediti s modelom 514 po pitanju konstrukcije – kućište je iznimno čvrsto i niti jedna njegova komponenta ne škripi ili se pomiče. Dizajn je malo neobičan; iznad zaslona nalazi se doista prevelik prostor koji je rezerviran za HP-ov logo, dok je ispod njega tipkovnica „stisnuta“ na jako malu površinu, tako da baš nismo zadovoljni malim tipkama. S lijeve strane nalazi se utor za slušalice, microSD karticu i dvije tipke za kontrolu glasnoće zvuka. S desne strane prisutna je samo jedna tipka kojom se pokreće aplikacija za glasovno upravljanje. Uređaj se puni preko običnog mini USB kabela čiji se utor nalazi s donje strane. Cijeli uređaj obojan je u sivo–crne tonove i ne skriva svoju privrženost poslovnom dijelu publike.
Na poleđini se nalazi 1,3-megapikselna kamera sa zrcalom, koja radi neočekivano dobre fotografije. Nemojte nas krivo shvatiti – iPAQ 510 neće nikada poslužiti za išta više od povremene amaterske fotografije, niti se može uspoređivati s ostalim mobitelima iste rezolucije, no već smo se priviknuli na loše fotoaparate Windows Mobile Smartphoneova pa je ovaj došao kao iznenađenje. Iznimke su, naravno, situacije s nedovoljno svjetlosti i slaba stabilizacija uređaja kod slikanja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215679445.jpg

Mobilni Windowsi broj 6

Budući da se radi o jednom od prvih Windows Mobile 6 uređaja, dugujemo vam kratko objašnjenje što ćete novoga dobiti s ovim OS-om. Najočitija promjena je uglađeniji izgled, zatim ugrađeni čitač office datoteka skupno nazvan Office Mobile, podrška za HTML e-mail i duboka povezanost s Windows Live servisom. HP je iPAQ 514 Voice Messenger namijenio intenzivnoj glasovnoj navigaciji i uporabi. Svaka im čast što forsiraju nove načine navigacije i korištenja uređaja, no ovdje smo primijetili nekoliko boljki. Ovakav je način rada dostupan samo korisnicima koji se u svakodnevnu radu dovoljno intenzivno koriste engleskim jezikom da će se na njemu obraćati svojem mobitelu, ali po viđenome, glasovno upravljanje radi jako loše, čak i na engleskom. Tijekom testiranja mobitela zamolili smo više osoba s odličnim znanjem engleskog da isprobaju nekoliko naredbi i došli smo do zaključka da su tek dvije od deset naredbi (testirano u uredskim uvjetima buke) zapravo ispravno prepoznate. Nadamo se da će HP unaprijediti ovu funkcionalnost (možda čak i odustati od ovoga) ili pak usmjeriti njihov veliki potencijal u nešto inovativnije i korisnije.

Brzina

Iako se radi o relativno low budget smartphoneu, svejedno su ugrađene WiFi i bluetooth mogućnosti. Ugrađeni OMAP850 200 MHz procesor je povremeno zastajkivao, no s obzirom na ciljanu publiku i druge mogućnosti – zadovoljni smo njegovim performansama. Korisniku je dostupno oko 55 MB memorije za spremanje podataka i oko 20 MB RAM-a pri prvom uključivanju mobitela. Od podatkovnih veza dostupni su GPRS i EDGE koji unatoč ugrađenom Internet Explorer Mobileu funkcioniraju sasvim dovoljno brzo. HP je ugradio svoju aplikaciju za upravljanje WiFi i bluetooth vezama kojom se one lako i praktično mogu prekidati ili uspostavljati.
Zaslon je rezolucije 176x220 piksela, prikaz slike je pikseliziran i nedovoljno oštar, a boje pomalo isprane i tmurne.
Iznenadila nas je cijena koja je niža od 1900 kuna i predstavlja najjeftiniji WiFi mobitel na našem tržištu. U sprezi s nekom aplikacijom za internetsko telefoniranje, može biti koristan čestim putnicima i onima kojima je uređaj zapravo namijenjen – poslovnim ljudima. S ovakvim mogućnosti u toliko ograničenoj cijeni ne možemo nego pohvaliti HP na dobrom uređaju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215679464.jpg

KONKURENCIJA

HTC S310
Slične je cijene no ne nudi WiFi, dok je ostatak specifikacija gotovo jednak.

PLUS I MINUS

+ WiFi
+ cijena
- ekran
- tipkovnica

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori