Testovi mobitela

HP iPAQ 514

iPAQ 514 iPAQ 514 iPAQ 514
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Ne
Dimenzije uređaja (mm) 48,6 x 16,3 x 107
Masa uređaja (g) 102
Zračenje (W/kg) 0,8
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 220
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1100
Vrijeme razgovora 2G (h) 6,8
Vrijeme čekanja 2G (h) 188
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1.848 kn
Info Senso


01 / 3822 555
http://www.senso.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Prihvatljivi pametnjaković
Autor: Ivan Kišić

S ovakvim mogućnostima u toliko ograničenoj cijeni ne možemo nego pohvaliti HP na dobrom uređaju

Sve je donedavno Hewlett Packard bio apsolutni vođa na Pocket PC tržištu. No manjak inovacija i slab uspjeh u novoj PPC Phone kategoriji polako je vodilo HP na drugo mjesto najviše prodanih Pocket PC-ja. Tržište sada traži kompaktne smartphoneove sa širokim podatkovnim mogućnostima, a ne PDA uređaje bez pristupa internetu, koje je HP tako dobro radio. Iz te potrebe proizašao je HP-ov prvi Windows Mobile Smartphone – iPAQ 510 Voice Messenger.

Izrada

U zadnje vrijeme nismo vidjeli niti jedan mobitel koji bi se mogao usporediti s modelom 514 po pitanju konstrukcije – kućište je iznimno čvrsto i niti jedna njegova komponenta ne škripi ili se pomiče. Dizajn je malo neobičan; iznad zaslona nalazi se doista prevelik prostor koji je rezerviran za HP-ov logo, dok je ispod njega tipkovnica „stisnuta“ na jako malu površinu, tako da baš nismo zadovoljni malim tipkama. S lijeve strane nalazi se utor za slušalice, microSD karticu i dvije tipke za kontrolu glasnoće zvuka. S desne strane prisutna je samo jedna tipka kojom se pokreće aplikacija za glasovno upravljanje. Uređaj se puni preko običnog mini USB kabela čiji se utor nalazi s donje strane. Cijeli uređaj obojan je u sivo–crne tonove i ne skriva svoju privrženost poslovnom dijelu publike.
Na poleđini se nalazi 1,3-megapikselna kamera sa zrcalom, koja radi neočekivano dobre fotografije. Nemojte nas krivo shvatiti – iPAQ 510 neće nikada poslužiti za išta više od povremene amaterske fotografije, niti se može uspoređivati s ostalim mobitelima iste rezolucije, no već smo se priviknuli na loše fotoaparate Windows Mobile Smartphoneova pa je ovaj došao kao iznenađenje. Iznimke su, naravno, situacije s nedovoljno svjetlosti i slaba stabilizacija uređaja kod slikanja.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215679445.jpg

Mobilni Windowsi broj 6

Budući da se radi o jednom od prvih Windows Mobile 6 uređaja, dugujemo vam kratko objašnjenje što ćete novoga dobiti s ovim OS-om. Najočitija promjena je uglađeniji izgled, zatim ugrađeni čitač office datoteka skupno nazvan Office Mobile, podrška za HTML e-mail i duboka povezanost s Windows Live servisom. HP je iPAQ 514 Voice Messenger namijenio intenzivnoj glasovnoj navigaciji i uporabi. Svaka im čast što forsiraju nove načine navigacije i korištenja uređaja, no ovdje smo primijetili nekoliko boljki. Ovakav je način rada dostupan samo korisnicima koji se u svakodnevnu radu dovoljno intenzivno koriste engleskim jezikom da će se na njemu obraćati svojem mobitelu, ali po viđenome, glasovno upravljanje radi jako loše, čak i na engleskom. Tijekom testiranja mobitela zamolili smo više osoba s odličnim znanjem engleskog da isprobaju nekoliko naredbi i došli smo do zaključka da su tek dvije od deset naredbi (testirano u uredskim uvjetima buke) zapravo ispravno prepoznate. Nadamo se da će HP unaprijediti ovu funkcionalnost (možda čak i odustati od ovoga) ili pak usmjeriti njihov veliki potencijal u nešto inovativnije i korisnije.

Brzina

Iako se radi o relativno low budget smartphoneu, svejedno su ugrađene WiFi i bluetooth mogućnosti. Ugrađeni OMAP850 200 MHz procesor je povremeno zastajkivao, no s obzirom na ciljanu publiku i druge mogućnosti – zadovoljni smo njegovim performansama. Korisniku je dostupno oko 55 MB memorije za spremanje podataka i oko 20 MB RAM-a pri prvom uključivanju mobitela. Od podatkovnih veza dostupni su GPRS i EDGE koji unatoč ugrađenom Internet Explorer Mobileu funkcioniraju sasvim dovoljno brzo. HP je ugradio svoju aplikaciju za upravljanje WiFi i bluetooth vezama kojom se one lako i praktično mogu prekidati ili uspostavljati.
Zaslon je rezolucije 176x220 piksela, prikaz slike je pikseliziran i nedovoljno oštar, a boje pomalo isprane i tmurne.
Iznenadila nas je cijena koja je niža od 1900 kuna i predstavlja najjeftiniji WiFi mobitel na našem tržištu. U sprezi s nekom aplikacijom za internetsko telefoniranje, može biti koristan čestim putnicima i onima kojima je uređaj zapravo namijenjen – poslovnim ljudima. S ovakvim mogućnosti u toliko ograničenoj cijeni ne možemo nego pohvaliti HP na dobrom uređaju.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215679464.jpg

KONKURENCIJA

HTC S310
Slične je cijene no ne nudi WiFi, dok je ostatak specifikacija gotovo jednak.

PLUS I MINUS

+ WiFi
+ cijena
- ekran
- tipkovnica

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori